Gdzie można znaleźć najlepsze źródła witaminy A

W codziennej diecie nie może zabraknąć witamin, od ich jakości i ilości zależy, czy organizm będzie się dobrze rozwijał. Witaminy są w stanie poprawić odporność, utrzymać ją na dobrym poziomie, pomagają chronić skórę przed czynnikami z zewnątrz, dbają o wzrok, zmniejszają też ryzyko występowania groźnych chorób, w tym chorób nowotworowych. Do takich witamin należy na przykład witamina A, często podawana dzieciom, niedoceniana przez dorosłych. Warto w codziennej diecie szukać źródła witaminy A, żeby móc lepiej żyć i czuć się wspaniale niezależnie od wieku.

Gdzie można znaleźć witaminę A?

Zanim sięgnie się po suplementy, warto przeanalizować, co się je. Zbilansowana dieta zdrowego człowieka to taka, gdzie nie brakuje świeżych warzyw, owoców, orzechów, nasion, warzyw strączkowych czy ryb. Często w przypadku stosowania różnych diet czy to odchudzających, czy oczyszczających, omija się pewne składniki diety, co rodzi znacznie niedobory, w tym niedobory witaminy A. Warto zadbać o to, żeby ten związek organiczny znalazł się w diecie, powinien być łatwo przyswajalny i we właściwej ilości. Źródła witaminy A https://dietly.pl/blog/witamina-a to przede wszystkim:

  • podroby, między innymi wątróbka kurczaka, wątroba wieprzowa,
  • tłuste ryby, jak tuńczyk, węgorz, makrela,
  • tłuszcz zwierzęcy, na przykład masło,
  • produkty odzwierzęce, czyli jaja, sery, mleko, jogurty,
  • owoce i warzywa, na przykład marchew, bataty, mango, dynia.

Co ciekawe największa ilość tej witaminy występuje w produktach odzwierzęcych, podrobach, szybciej też wchłania się ona podana w ten sposób, a nie z warzyw czy owoców.

Dlaczego ważne są źródła witaminy A?

Różnorodność diety pozwala na zachowanie lepszego balansu, bez trudu można czuwać nad tym, żeby w posiłkach nie zabrakło podstawowych składników odżywczych. Monotematyczne posiłki są nie tylko nudne, są też niebezpieczne dla zdrowia. Witamina A należy do grupy witamin, które do tego, żeby mogły się wchłonąć, potrzebują tłuszczy, podobnie działa witamina D,E czy K. Źródła witaminy A powinny to uwzględniać, nic dziwnego, że ta witamina, która dostarczana jest w otoczeniu tłuszczy zwierzęcych wchłaniana jest tak szybko w całości, ma ona odpowiedni nośnik, dzięki któremu dostarczana jest do komórek. Niejednokrotnie dietetycy powtarzają, że witamina A w postaci retinolu, którą można znaleźć w wątróbce, produktach mleczarskich, może mieć lepszy wpływ na organizm, niż beta karoten obecny na przykład w marchewce. Korzystnie jest dla zachowania równowagi wprowadzić do diety witaminę A w obu tych postaciach. Takie źródła nie tyko są zdrowe, są też smaczne, z takich składników można zrobić codzienne posiłki, zarówno śniadania, obiady, jak i kolacje. Owoce i warzywa warto, na przykład marchewkę czy mango, warto jeść w surowej postaci, wówczas przyniesie takie żywienie więcej korzyści. W przypadku dużych niedoborów, pogorszeniu jakości życia, zmniejszonej odporności, można wprowadzić taką witaminę w postaci dobrego suplementu. W aptekach można kupić witaminę A często w otoczeniu witaminy E.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here