ciasta z jeżynami

Jeżyny, siostry malin, zachwycają nie tylko intensywnym kolorem i głębokim smakiem, ale i właściwościami odżywczymi. Dlatego też warto sięgać po nie późnym latem i wczesną jesienią, kiedy są najsmaczniejsze. Masz ochotę na szybkie ciasto z owocami? Sprawdź, jak przygotować sezonowe ciasto z jeżynami na bazie mąki pełnoziarnistej, pszennej i gryczanej.

Jeżyny, siostry malin, zachwycają nie tylko intensywnym kolorem i głębokim smakiem, ale i właściwościami odżywczymi. Dlatego też warto sięgać po nie późnym latem i wczesną jesienią, kiedy są najsmaczniejsze. Masz ochotę na szybkie ciasto z owocami? Sprawdź, jak przygotować sezonowe ciasto z jeżynami na bazie mąki pełnoziarnistej, pszennej i gryczanej.

Ciasto z jeżynami jest nie tylko pyszne, ale i, za sprawą owoców leśnych, zdrowe. Jeżyny wykazują działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Przynoszą ukojenie w bólu gardła i innych schorzeniach dróg oddechowych, działają kojąco na układ trawienny i wpływają pozytywnie na kondycję pęcherza, pomagając pozbyć się uporczywych infekcji. Zarówno owoce, które można spożywać solo, w formie soku, czy suszonej przekąski, jak i liście jeżyn, które świetnie sprawdzają się podczas przygotowywania leczniczego naparu i kojącego okładu, powinny znaleźć się w domowej, naturalnej apteczce. Jesteś zwolennikiem słodkości w zdrowym wydaniu? Sprawdź, jak przygotować szybkie ciasto z jeżynami na bazie ekologicznych mąk.

Ciasto z jeżynami – 3 przepisy z wykorzystaniem ekologicznych mąk

Pełnoziarniste ciasto z owocami na oleju

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • cukier lub ksylitol – ½ szklanki
  • jajko – 1 sztuka
  • olej (może być kokosowy) – ⅓ szklanki 
  • mleko – ⅓ szklanki
  • cukier waniliowy lub aromat – ½ opakowania lub ¼ łyżeczki 
  • jeżyny – 1 szklanka 

Przygotowanie:

Składniki suche łączymy w jednej misce, dodajemy jeżyny. Produkty mokre mieszamy w drugiej misce, następnie dodajemy mąkę z owocami. Gotową mieszankę przekładamy do keksówki. Wierzch ciasta posypujemy jeżynami. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni. 

Pszenne ciasto z owocami i bezą 

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna – 2,5 szklanki
  • żółtka – 5
  • zimne masło – 250 g
  • proszek do pieczenia – ¾ łyżeczki 

Beza:

  • białka – 5 
  • drobny cukier lub ksylitol – 250 g
  • cukier waniliowy – 1 łyżka
  • sól – szczypta

Nadzienie:

  • jeżyny – 300 g
  • maliny – 150 g
  • jagody – 150 g

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy, następnie szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części – większą i mniejszą. Większą przekładamy do formy na pieczenie, mniejszą chłodzimy w lodówce. W celu przygotowania bezy, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. W tym czasie partiami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Na ciasto wykładamy umyte i osuszone owoce, przykrywamy je powstałą pianą. Wierzch posypujemy schłodzonym, pokruszonym ciastem. Całość pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni.

Szybkie ciasto z jeżynami i mąką gryczaną 

Składniki:

  • mąka gryczana – 2 i ⅓ szklanki
  • mleko (może być roślinne, np. ryżowe) – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier, ksylitol lub syrop daktylowy – 5 łyżek lub więcej – wedle uznania 
  • jeżyny – 300 g

Przygotowanie: 

Mąkę łączymy z proszkiem, następnie dodajemy pozostałe składniki, poza owocami. Dokładnie mieszamy, następnie połowę ciasta umieszczamy w formie do pieczenia, posypujemy częścią owoców, wykładamy resztę ciasta i dekorujemy wierzch pozostałymi owocami. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto z jeżynami to świetny pomysł na wczesnojesienny deser. Wypieki przygotowane na bazie ekologicznych mąk są nie tylko bardziej intensywne w smaku, ale przede wszystkim zdrowsze. Powyższe przepisy na szybkie ciasto z owocami można swobodnie modyfikować, zamieniając krowie mleko na roślinne, cukier na ksylitol, czy słodkie, zdrowe syropy, a tradycyjny olej na olej kokosowy – dzięki temu zadbamy nie tylko o zdrowie i smak, ale i kaloryczność słodkości. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here