W środowisku ludzi, którzy prowadzą aktywny tryb życia coraz popularniejsze staje się twierdzenie, że nabiał sprzyja gromadzeniu się tłuszczu oraz utrudnia chudnięcie. Kluczową rolę ma mieć w tym wszystkim mleko, które jest także znanym alergenem. Dlatego też wiele osób zdecydowało się zrezygnować z jedzenia nabiału, myśląc, że da im to szybsze efekty. Jednak trzeba rozgraniczyć nabiał a odchudzanie i jasno powiedzieć, że usunięcie tego składnika z diety wcale nie wpłynie pozytywnie na naszą sylwetkę. Jednocześnie może jeszcze bardziej zaszkodzić i negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Musimy pamiętać, że nie wszystko co przeczytamy w internecie lub gdzieś usłyszymy jest prawdą.
Często wiele informacji musimy sprawdzać osobiście, żeby być pewnym, że nie mamy do czynienia z fałszywymi informacjami. W dzisiejszych czasach pojawia się wiele kontrowersji oraz niedopowiedzeń w związku z piciem mleka oraz jedzeniem nabiału. Jednak nie powinniśmy wierzyć ślepo w takie argumenty jak to, że żaden ssak nie pije mleka pochodzącego od innego ssaka. Jest to słabe uzasadnienie, ponieważ nie wszystkie zachowania ssaków w przyrodzie muszą znajdować analogię w zachowaniu ludzi. W ten sam sposób możemy tłumaczyć rezygnację z picia herbaty, ponieważ żaden ssak nie spożywa tego napoju. Jeżeli dostarczymy odpowiednią ilość protein do naszego organizmu to możemy oczekiwać, że znacznie łatwiej będzie nam zrzucić wagę. Dotyczy to zarówno osób mało aktywnych jak i sportowców, którzy dużą uwagę przywiązują do diety oraz treningów.
Duże znaczenie ma tu termogeneza poposiłkowa oraz fakt, że nabiał w pewien sposób ochrania tkankę mięśniową. Zapobiega tym samym spalaniu mięśni, a wspomaga spalanie tłuszczu. Dlatego też osoby, które chcą się odchudzać powinny spożywać odpowiednią ilość przetworów mlecznych. Najlepiej oczywiście spożywać naturalne wiejskie świeże produkty, jednak nie zawsze mamy taką możliwość i musimy skorzystać z supermarketów. Pamiętać należy, żeby dokładnie sprawdzać skład przetworów mlecznych i w miarę możliwości wybierać takie, które zawierają jak najmniej konserwantów.
Ser twarogowy jest świetnym źródłem protein wysokojakościowych. Spożywając twaróg możemy korzystnie wpłynąć na naszą sylwetkę. Jednocześnie w ten sposób możemy dostarczać duże ilości dobrego wapnia oraz wiele innych substancji, które mogą znacznie poprawić naszą kondycję oraz zdrowie. Warto pamiętać, że mając uczulenie powinniśmy unikać produktów mlecznych, jednak będąc zdrową osobą nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania takich produktów.