zioła szwedzkie, zioła Marii Treben
fot. Pixabay

Zioła szwedzkie to jedna z najpopularniejszych obecnie mieszanek ziołowych, którym przypisuje się pozytywny wpływ na ludzki organizm. Odpowiadamy na najważniejsze pytania na ich temat.

Zioła szwedzkie to kompozycja 11 roślin i substancji leczniczych, wymieszanych w odpowiednich proporcjach, które mają wspomagać nasz organizm w walce z różnymi dolegliwościami. Autorstwo tej mieszanki przypisuje się Paracelusowi, austriackiemu lekarzowi i przyrodnikowi żyjącemu na przełomie XV i XVI w., nazywanemu ojcem medycyny współczesnej. Inne źródła wymieniają nazwisko szwedzkiego lekarza Klausa Samsta, żyjącego w XVII w.

Współcześnie do spopularyzowania tej mieszanki przyczyniła się austriacka zielarka Maria Treben, która w latach 70. XX wieku opisywała kuracje na podstawie słynnej mieszanki. Stąd też wzięła się jej druga, popularna nazwa – zioła Marii Treben.

Co zawiera mieszanka ziół szwedzkich?

W skład mieszanki ziół szwedzkich wchodzi 11 ziół skomponowanych w odpowiednich proporcjach. Mieszanka najczęściej ma następującą zawartość:

  • 10 g aloesu,
  • 10 g arcydzięgla,
  • 10 g kurkumy,
  • 10 g senesu,
  • 5 g mirry,

    kurkuma, zioła szwedzkie
    fot. Pixabay, kurkuma
  • 0,2 g szafranu,
  • 10 g kamfory naturalnej,
  • 10 g teriaku,
  • 5 g dziewięćsiłu,
  • 10 g korzenia rabarbaru,
  • 10 g manny.

Czasem w składzie można znaleźć piołun lub korzeń lukrecji.

Mieszankę można kupić w aptekach lub sklepach zielarskich w dwóch formach: suszu, z którego należy samodzielnie przygotować nalewkę lub gotowej nalewki (przed spożyciem trzeba ją rozcieńczać ją wodą). Za 200 ml nalewki w aptece internetowej zapłacimy ok. 50 zł, a za 90 g suszu – ok. 30 zł.

Przepis na nalewkę z mieszanki ziół szwedzkich

Gotową mieszankę ziół szwedzkich zalewamy 1,5 litra alkoholu 40 proc. Najlepiej użyć do tego przezroczystej butelki. Otrzymaną mieszankę przechowujemy przez dwa tygodnie w ciepłym lub nasłonecznionym miejscu i codziennie potrząsamy butelką. Po tym czasie nalewkę przecedzamy do naczynia z ciemnego szkła.

Sposób stosowanie ziół szwedzkich

Zarówno nalewkę przygotowaną samodzielnie, jak i gotową, pijemy po rozcieńczeniu wodą. Najczęściej zalecane proporcje to łyżka stołowa na pół szklanki wody. Dokładną dawkę powinien jednak ustalić lekarz.

Preparat z ziół szwedzkich można również stosować zewnętrznie w postaci okładów. Nasączony nalewką wacik lub gazę należy przyłożyć do zmian zapalnych na ciele, pamiętając o wcześniejszym natłuszczeniu tych miejsc np. wazeliną kosmetyczną, ponieważ ze względu na zawartość alkoholu mogą one podrażniać skórę.

Mówi się także o stosowaniu ziół szwedzkich do inhalacji.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania nalewki z ziół szwedzkich?

Tak jak w przypadku dużej ziół części ziół leczniczych, przeciwwskazaniem do ich stosowanie jest okres ciąży i karmienia piersią. Nie zaleca się również podawania ich dzieciom do 12 roku życia (oczywiście od tej zasady są wyjątki typu herbata rumiankowa czy herbatka z kopru włoskiego). Szczególną ostrożność powinny też zachować osoby przyjmujące na stałe jakieś leki.

fot. Pixabay, szafran

Picie ziół szwedzkich nie jest zalecane osobom z niewydolnością nerek, zaawansowaną marskością wątroby i alergikom. Nie powinno się łączyć ich z produktami mlecznymi.

Na co pomagają zioła szwedzkie?

Zioła szwedzkie wspomagają nasz organizm w walce z różnymi dolegliwościami. Niektórzy stosują je profilaktycznie, by wzmocnić odporność organizmu. Klaust Samst, któremu duża część źródeł przypisuje opracowanie mieszanki ziół szwedzkich miał dzięki nim dożyć w zdrowiu do 104 lat. Zmarł zaś nie ze starości, a z powodu upadku z konia. Długim życiem mieli się cieszyć również wszyscy członkowie jego rodziny, którzy zażywali tę kompozycję. Oczywiście na relację te należy patrzeć z dużym sceptycyzmem – nie są to bowiem ani pewne, ani sprawdzone informacje.

Z pewnością jednak spora część ziół, która wchodzi w skład mieszanki to preparaty o potwierdzonym naukowo pozytywnym wpływie na ludzki organizm (np. aloes, kurkuma). Całej mieszance z kolei przypisuje się następujące właściwości:

  • Pomagają w leczeniu przeziębień, dreszczy i kataru.
  • Wzmacniają odporność, wykazują działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne.
  • Pobudzają pracę wątroby oraz wydzielanie soków trawiennych.
  • Eliminują wzdęcia.
  • Przyspieszają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z naszego organizmu.
  • Pomagają regulować ciśnienie krwi.
  • Pomagają uporać się z bezsennością i brakiem koncentracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here