Jagody goji zaliczane są do tzw. superfoods, przypisuje im się wiele prozdrowotnych właściwości. Czy rzeczywiście są tak zdrowe i jak w takim razie je jeść – odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszym tekście.
Czym są jagody goji?
Jagody goji nazwa handlowa owoców kolcowoja chińskiego lub pospolitego, krzewiastych roślin naturalnie występujących na terenie Chin, Tybetu i Mongolii. Należą one do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co ziemniak, pomidor, papryka czy bakłażan. Obecnie uprawia się je wielu różnych krajach, w tym oczywiście w Azji.
Jagody goji mają podłużny kształt i pomarańczową barwę. Kiedy mowa jest o tzw. superfoods, czyli żywności wyjątkowo bogatej w składniki odżywcze, zwykle podaje się je jako jeden z pierwszych przykładów (obok m.in. komosy ryżowej, jagód acai czy siemienia lnianego). Goji były od stuleci stosowane w medycynie chińskiej. Przypisywano im liczne właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze. To m.in. skłoniło naukowców do przyjrzenia się ich składowi oraz właściwościom.
Co zawierają jagody goji?
Jagody goji to owoce wyjątkowo bogate w aminokwasy. Część z nich to tzw. aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, ale nie potrafi ich sobie samodzielnie zsyntetyzować z innych składników. Musimy mu więc dostarczyć ich w pożywieniu.
W goji znajdziemy w nich również takie pierwiastki jak żelazo, wapń, cynk, miedź czy selen. Jagody te są także bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B6, E oraz C (tej ostatniej zawierają o 50 razy więcej niż cytrusy).
Wykazano również, że owoce te mogą się pochwalić dużą zawartością przeciwutleniaczy, w tym karotenoidów, likopenu, luteiny i polisacharydów. Zawierają także wyjątkowo dużą ilości błonnika i białka. 100-gramowa porcja jagód goji dostarcza około 11 gramów białka.
Jakie właściwości przypisywane są jagodom goji?
Lista prozdrowotnych właściwości przypisywanych jagodom goji jest naprawdę imponującą i obejmuje profilaktykę, a nawet leczenie wielu schorzeń. Warto jednak pamiętać, że póki co nie zostały one potwierdzone w pełni badaniami naukowymi. Te, które się pojawiają dotyczą niewielkich prób i badań na przeprowadzanych na zwierzętach lub na samych komórkach.
Wśród właściwości jagód goji wymienia się m.in.:
- profilaktykę chorób oczu, w tym jaskry i AMD (zwyrodnienie plamki żółtej);
- właściwości antynowotworowe (dzięki wysokiemu poziomowi przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, zeaksantyny i karotenoidów);
- kontrolę poziomu cukru we krwi;
- zmniejszanie insulinooporności;
- obniżanie poziomu złego cholesterolu, podwyższanie dobrego;
- łagodzenie skutków chemioterapii i radioterapii;
- zwiększanie poziomu testosteronu u mężczyzn;
- zmniejszanie stanów zapalnych oraz wzrost odporności całego organizmu;
- przyspieszanie przemiany materii, pomoc w uzyskaniu i utrzymaniu prawidłowej wagi.
Jak jeść jagody goji?
Brak potwierdzenia, że jagody goji mają działanie lecznicze nie oznacza oczywiście, że nie są one przykładem zdrowego, bogatego w składniki spożywcze produktu spożywczego. Warto więc włączyć je do swojej diety. Zwłaszcza, że obecnie znaleźć je można w niemal każdym lepiej zaopatrzonym markecie. Oczywiście bez problemu kupimy je w sklepach ze zdrową żywnością.
Jeśli zastanawiacie, się, jak jeść jagody goji, najprostszą podpowiedź może brzmieć – tak, jak inne suszone owoce. Goji można dodawać do owsianek, jaglanek, wielozbożowych musli, niektórzy wrzucają je także do herbaty czy wody (zamiast lub razem z plasterkiem cytryny). Jagody można także dodawać do różnego rodzaju koktajli, sałatek, sprawdzą się także jako składnik słodkich wypieków.
Jagody goji w Polsce dostępne są w zasadzie tylko w wersji suszonej (czasem można trafić na suplement diety w postaci tabletek lub proszku). Można je jednak jeść również na surowo. W tej formie mogą być spożywane zwłaszcza tam, gdzie występują naturalnie lub gdzie są uprawiane.
Kiedy nie można jeść goji?
Jagody goji mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym:
- preparatami przeciwzakrzepowymi,
- lekami na nadciśnienie,
- lekami na cukrzycę.
Osoby, które je przyjmują włączenie jagód goji do swojej diety powinny skonsultować z lekarzem.
Daleko posuniętą ostrożność w spożywaniu jagód goji powinny również zachować kobiety w ciąży, zwłaszcza na jej początkowych etapach.