Cebula a odchudzanie

Cebula jest królową wszystkich warzyw. Polacy za nią przepadają, podobnie zresztą jak ludzie na całym świecie, bo ma na tyle mocny i intensywny smak, że potrafi podkręcić każde danie – począwszy od zwykłej zupy czy jarzynowego kremu, kończąc na krewetkach bądź porannej jajecznicy. Walory smakowe nie są jednak jej jedynym atutem. Od lat jest też doceniana za swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne, które wykorzystywane są do dziś w medycynie naturalnej oraz ziołolecznictwie i domowym leczeniu przeziębień, grypy czy anginy.

Cebula na odchudzanie – a jak wygląda ta kwestia?

Czy to doceniane przez wszystkich warzywo mogłoby również w jakiś sposób przyspieszyć tempo zrzucania kilogramów? Na pewno nie można powiedzieć, że cebula jest samowystarczalnym remedium na wszystkie problemy z wagą, ale i tak warto wprowadzić ją do diety, by stała się ona bardziej efektywna.

W kontekście odchudzania jedną z zalet cebuli będzie jej znikoma kaloryczność. Można pokusić się o stwierdzenie, że cebula tych kalorii praktycznie nie ma. Cała jej główka dostarcza mniejszej ilości energii od jednego cukierka! A kaloria kalorii nierówna. Energia pochodząca z cebuli będzie znacznie lepiej wykorzystana przez organizm, podczas gdy taki słodycz nie dostarczy mu niczego dobrego, przez co zostanie automatycznie przetworzony w tkankę tłuszczową. Oczywiście Polacy, tak jak i reszta świata, najbardziej przepadają za cebulką podsmażaną, która może mieć już kilkukrotnie więcej kalorii, ale tylko wtedy, gdy podgrzeje się ją na przesadnie dużej ilości tłuszczu – a wcale nie trzeba tego robić. Warzywo będzie równie smaczne, kiedy przyrządzi się je na małej łyżeczce oliwy z oliwek. Taki tłuszcz to dodatek ok. 60 kalorii, czyli całkiem niewiele.

Cebula a odchudzanie – skoro warzywo to jest bardzo smaczne, bardzo uniwersalne i jeszcze do tego bardzo niskokaloryczne, zdecydowanie warto włączyć je na stałe do diety przeznaczonej do zrzucania kilogramów. Można je jeść dosłownie codziennie. Z samego rana cebula sprawdzi się w roli dodatku do pysznej i sycącej jajecznicy. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i dietetyczna? Najpierw na patelni należy podgrzać małą łyżeczkę masła klarowanego i podsmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Gdy warzywo się przyrumieni, wybraną ilość jajek, dopasowaną do kaloryczności jadłospisu, należy wylać na patelnię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jajecznicę najlepiej ściągnąć w momencie, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. W takiej formie okaże się najzdrowsza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here